Pomeranče: šťavnaté tipy od odborníků pro krásnou pleť
Všichni víme, že je důležité jíst dostatek ovoce a listové zeleniny, ale pokud jde o optimální přísun vitaminu C, jeden druh ovoce vede: je to jednoduše pomeranč. Je doslova nabitý antioxidanty, které pleť miluje.
I malý až středně velký kus tohoto ovoce pokryje téměř dvě třetiny doporučené denní dávky vitaminu C. Požádali jsme specialistu na výživu Raphaëla Grumana a dermatoložku Dr. Ninu Roos, aby se s námi z pohledu odborníků podělili o své tipy, jak a proč bychom jich měli do svého jídelníčku zařadit více.
Světlá budoucnost: jak pomeranče pomáhají naší pleti vypadat zdravě
Nejenže pomeranče dobře vypadají, krásně voní a jsou chuťově dobré, ale umí také zázraky s vaší pletí. Dermatoložka Dr. Nina Roos vysvětluje, jak tato šťavnatá dobrota působí pod povrchem pleti. Pomeranče jsou podobně jako všechny citrusy skvělým zdrojem vitaminu C. Vitamin C stimuluje tvorbu kolagenu (dodává pleti mladistvý, plný vzhled), chrání epidermis před vnějšími agresory a působí proti poškození vlivem nadměrné expozice znečištění a slunci. Za svou zářivou barvu pomeranče vděčí pigmentu s názvem betakaroten (nebo také provitamin A), který je znám tím, že pomáhá bojovat proti viditelným projevům stárnutí. Pomeranče jsou také skvělým zdrojem antioxidantů, jež podporují obnovu buněk a působí proti stresu vyvolanému UV zářením. Dalšími potravinami s podobným obsahem betakarotenu jsou (ne příliš překvapivě) mrkve a dýně, batáty a všechny druhy tykví. Mezi ovoce obsahující podobné množství vitaminu C řadíme citróny a kiwi. Máme nepřeberné možnosti!
Vaření s pomeranči
Když si ráno chcete dopřát malý luxus, nic se nevyrovná sklenici čerstvě vymačkaného pomerančového džusu. Výživový poradce Raphaël Gruman vysvětluje, jak ze svého ranního nápoje vymáčknout maximum. Zásadní je pomerančovou šťávu vypít co nejdříve po vymačkání, aby neztratila důležité vitaminy. Čím déle ji totiž necháte stát, tím méně účinný bude vitamin C pro pleť. Namísto krabicového džusu si proto pomerančovou šťávu raději připravte doma čerstvou. Je také mnohem lepší pomeranče konzumovat v syrovém stavu než je vařit či péct. Raphaël tvrdí, že pomeranče jsou termometrické, což znamená, že vitaminy a minerály, které obsahují, jsou extrémně citlivé na světlo a teplo. Jinými slovy – čím méně je upravujete, tím lépe. Několik měsíčků čerstvého pomeranče v ovocném salátu nebo na teplém dezertu jsou snadným způsobem, jak do svého jídelníčku přidat toto báječné ovoce – rychlé, snadné a účinné.
Redakce