Váš jídelníček vždy ovlivní vaši pleť i celkové zdraví, a to bez ohledu na věk nebo menopauzu. Pokud budete mít něčeho nedostatek, případně zbytečný nadbytek, odrazí se to na nerovnováze živin, které jsou pro váš organismus zásadní.
Zpět k menopauze – tady jsou živiny, na které byste se měli soustředit.
Nepříjemné symptomy spojené s menopauzou i způsoby, jak se jich zbavit, se staly předmětem výzkumu. Bylo prokázáno, že frekvenci jejich výskytu i jejich rozsah lze výrazně zmírnit vyváženou stravou , která bude obsahovat všechny důležité živiny (1).
Skupiny živin, které jsou v průběhu menopauzy obzvláště důležité:
● Fytoestrogeny
● Vitamin D
● Vápník
● Kyselina listová
● Polyfenoly
● Vláknina
● Omega 3 mastné kyseliny
V období menopauzy dochází ke snížení hustoty kostí, proto je důležité konzumovat velké množství vitaminu D (1).
Do svého jídelníčku byste měli zařadit luštěniny, listovou zeleninu a bobulovité ovoce. Nezapomeňte ani na „dobré tuky“ pocházející z rostlinných olejů, ořechů, semínek a ryb. I ty totiž ve výživě sehrávají významnou roli. (1,3)
Další důležitou skupinou potravin je bobulovité ovoce. Bobulovité ovoce obsahuje mnoho důležitých výživových složek: vitaminy, minerály, folát, vlákninu a polyfenoly. Může pomoci zmírnit riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny a zabránit také zhoršení kognitivních schopností. Proto je konzumace bobulovin prospěšná i v období menopauzy (3). Omega 3 mastné kyseliny mají rovněž výrazný vliv na mnoho onemocnění (kardiovaskulární onemocnění a rakovina). Jsou proto v období menopauzy nepostradatelnou součástí jídelníčku. Zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou rostlinné oleje, ořechy, semena, rybí a živočišné tuky (1).
ZDROJE:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych
składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i
Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Purdue-Smithe, A. C., Whitcomb, B. W., Szegda, K. L., Boutot, M. E., Manson, J. E., Hankinson, S. E., … Bertone-
Johnson, E. R. (2017). Vitamin D and calcium intake and risk of early menopause. The American Journal of Clinical
Nutrition, ajcn145607.
[3]. Huntley, A. L. (2009). The health benefits of berry flavonoids for menopausal women: Cardiovascular disease,
cancer and cognition. Maturitas, 63(4), 297–301.