Dopřejte pleti vzpruhu potravinami s vysokým obsahem Vitamínu C
Hledáte trochu kulinářské inspirace, abyste své pleti mohli dodat potřebnou vzpruhu? Projděte si s námi tyto klíčové ingredience s vysokým podílem Vitamínu C pro zářivou, zdravou a mladistvě vypadající pleť.
Proč je pro naši pleť tak důležité, abychom jedli potraviny bohaté na Vitamín C?
Všichni víme, že je důležité tělu dodávat zdravou stravu – ingredience s vysokým obsahem Vitamínu C jsou však pro pleť zcela zásadní. Výzkum prokázal, že při topické aplikaci na pleť může Vitamín C pomoci s mnoha problémy - od hyperpigmentace až po známky poškození vlivem UV záření[1][2], a to především tehdy, je-li používán spolu s přípravky sluneční ochrany.[3] Studie navíc ukázaly, že Vitamín C pomáhá zvyšovat produkci kolagenu, díky němuž pleť působí plně a mladistvě.[4]
Vitamín C pomáhá zvyšovat produkci kolagenu, díky němuž pleť působí plně a mladistvě!
Tyto impozantní benefity dělají z Vitamínu C doslova klíčovou ingredienci, pokud si chcete zachovat zdravý, zářivý a mladistvý vzhled. Vitamín C samozřejmě není pouze žádanou látkou obsaženou v kosmetických péčích o pleť, jde také o důležitou součást zdravé stravy. To znamená, že aby mohla pleť těžit z přínosných vlastností tohoto vitamínu, je potřeba jej tělu dodávat zvenku i zevnitř.
Vaření a skladování ingrediencí s vysokým podílem Vitamínu C
Jak tedy nejlépe upravovat a skladovat suroviny bohaté na Vitamín C? Obecně lze říci, že je nejlepší tyto ingredience vařit co možná nejméně, aby si uchovaly své výživové hodnoty.[5]
Pomeranče nemají svou reputaci potraviny s vysokým obsahem Vitamínu C pro nic za nic. Důvod? Jejich barva. Úctyhodné množství betakarotenu (oranžový pigment, který pomerančům dodává jejich zářivou barvu) značí, že pomeranče obsahují i značné množství Vitamínu C. Co se jejich úpravy týče, je nejlepší vymačkat si z nich džus. Odborník na výživu Raphaël Gruman vysvětluje, že pomeranče jsou termocentrické, což znamená, že vitaminy a minerály v nich obsažené jsou extrémně citlivé na světlo a teplo, a proto je nejlepší konzumovat je v syrovém stavu.
Poměrně značné množství Vitamínu C obsahují také rajčata. Domácí rajčatová omáčka na těstoviny, kterou připravíte za pár minut, je však mnohem zdravější variantou než kupované omáčky – ty totiž často obsahují velké množství cukru. Rajčata ale příliš dlouho nevařte, podíl Vitamínu C byste v nich výrazně snížili. Připravte si proto omáčku s kousky rajčat, která jen krátce prohřejete v pánvi.
A nakonec tu máme mrkev, která podobně jako pomeranče za svou jasnou barvu vděčí betakarotenu. Mrkev neobsahuje pouze Vitamín C, je také skvělým zdrojem provitaminu A známého tím, že pomáhá bojovat proti viditelným známkám stárnutí pleti. I v tomto případě platí, že je nejlepší mrkev konzumovat v syrovém stavu, proto si ji nakrájejte či nastrouhejte do salátu, nebo snězte jako zdravou svačinku třeba k hummusu. Pokud hledáte inspiraci, jaká jídla si na tento týden připravit, podívejte se, co se dá v kuchyni z těchto surovin s vysokým obsahem antioxidantů a Vitamínu C vytvořit.
Sources:
[1] Telang, P. ‘Vitamin C in Dermatology’ in Indian Dermatology Online Journal 4.2 (2013) pp. 143-146 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/]
[2] Fitzpatrick R.E., Rostan E.F. ‘Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage’ in Dermatological Surgery 28.3 (2002) p. 231-236 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11896774]
[3] Darr, D., Dunston, S. et al, ‘Effectiveness of antioxidants (vitamin C and E) with and without sunscreens as topical photoprotectants’ in Acta dermato-venereologica 76.4 (1996) pp. 264-268 [Accessible at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8869680/]
[4] Boyera, N. Galey, I. and Bernard, B.A. ‘Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts’ in Internet Journal of Cosmetic Science 20.3 (1998) pp. 151-158 [Accessible at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18505499/]
[5] http://www.livestrong.com/article/547867-what-does-cooking-do-to-vitamin-c/: See quote from Office of Dietary Supplements at the National Institute of Health.
Redakce