Co jsou antioxidanty a jak pomáhají pleti?
Už jste určitě o antioxidantech slyšeli. Víte ale, jak přesně pomáhají pleti? Přečtěte si více o souvislosti mezi pletí a takzvanými superpotravinami.
Co jsou antioxidanty a jak pomáhají bojovat proti poškození způsobenému volnými radikály?
Antioxidanty - všeobecný pojem, jímž označujeme několik skupin organických molekul - jsou jakousi první obrannou linií před poškozením, které na pleti způsobují volné radikály. Antioxidanty jsou obsaženy v potravinách (obsahují je například bobule či listová zelenina) a přirozeně se vyskytují také v pokožce. Co se však skutečně děje pod povrchem kůže, když do hry vstoupí antioxidanty?
Externí faktory způsobují až
80%předčasného stárnutí pleti
Obecně lze říci, že antioxidanty pomáhají bojovat proti poškození pleti spojenému s vnějšími faktory našeho prostředí, jako je například UV záření. Tyto vnější faktory totiž způsobují až 80 % předčasného stárnutí pleti. Antioxidanty tedy zabraňují fenoménu, který známe pod názvem poškození pleti volnými radikály – k tomu dochází právě vlivem vnějších faktorů a bylo prokázáno, že volné radikály urychlují vznik viditelných projevů stárnutí. Potraviny bohaté na antioxidanty zpomalují šíření oxidačních volných radikálů, posilují antioxidanty již obsažené v pleti, a tím bojují proti volným radikálům.
V jakých potravinách jsou antioxidanty obsaženy?
Péče o pleť na bázi antioxidantů je rostoucím trendem. Je však důležité také zajistit, abychom antioxidanty přijímali i v potravě. Potraviny s vysokým podílem antioxidantů jsou známé svými anti-ageingovými účinky, především pak působením proti dopadům stresu v důsledku UV záření.[1] Mrkev například obsahuje velké množství antioxidantu betakarotenu. Tento pigment se během trávení mění na vitamin A, který je důležitý rovněž pro tvorbu kolagenu.[2]
U jiného antioxidantu – lykopenu, obsaženého v rajčatech, bylo prokázáno, že pomáhá zmírňovat zánět v souvislosti se spálením od slunce.[3] Výzkum také potvrdil, že další typy antioxidantů, polyfenoly (obsažené mimo jiné v hořké čokoládě a hroznovém vínu), mohou pomoci zlepšit fungování kardiovaskulárního systému a podpořit krevní oběh.[4]
Sources:
[1] https://www.netdoctor.co.uk/healthy-eating/a10835/antioxidants-and-oxidative-stress/
[2] Novo, R., Azevedo, P., Minicucci, M. et al, ‘Effect of Beta-Carotene on Oxidative Stress and Expression of Cardiac Connexin 43’ in Arquivos brasileiros de cardiologia 101.3 (2013), pp. 233-239 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032303/]
[3] Story, E., Kopec, R. et al, ‘An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene’ in Annual Review of Food Science and Technology (2010) [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/]
[4] Huang WY, Davidge ST, Wu J. ‘Bioactive natural constituents from food sources-potential use in hypertension prevention and treatment’ in Crit Rev Food Sci Nutr 53.6 (2013) pp. 615-30. doi: 10.1080/10408398.2010.550071.
Redakce