Avokádo a co nedělat, aby vaše pleť vypadala zdravě
Avokádo je milováno food bloggery po celém světě a s více než 4,686,153 instagramovými posty (a ano, stále jich přibývá) je dnes zcela základní surovinou v kuchyni každého správného labužníka.
Co je ale hlavní výhodou této takzvané zázračné suroviny, kterou máte na nákupním seznamu? Zeptali jsme se odborníků Dr. Niny Roos a Raphaëla Grumana, jak co nejlépe využít přínosy, které může avokádo nabídnout naší pleti. Požádali jsme je, aby nám objasnili také vědecká fakta.
Jak může avokádo pomoci zlepšit naši pleť?
Takže, jak může prosté avokádo - které se často chlubí tím, že je jednou z nejlepších přírodních superpotravin – vlastně magicky působit pod kůží? Dermatoložka Nina Roos pro nás má odpověď. Avokádo je plné přirozeně se vyskytujících mastných kyselin, jež jsou pro optimální obnovu pokožky naprosto zásadní. Tyto mastné kyseliny obsahují velké množství živin, což se následně projeví na stavu pleti - pleť vypadá déle vyhlazeně a mladistvě. Avokádo se může pochlubit také vysokým obsahem vitaminu E, který pomáhá zpomalit viditelné projevy stárnutí pleti, a vitamin A, který zajišťuje efektivní obnovu buněk. A to není vše: všichni už jsme slyšeli o mimořádně přínosných účincích, které na naši pleť mají rostlinné oleje (včetně olivového a kokosového oleje). Věděli jste ale, že avokádový olej je již dlouho tajemstvím kosmetických guru? Aplikace oleje z avokáda přímo na pleť může díky jeho regeneračním vlastnostem překvapivě zmírnit vnější projevy stárnutí. Dáte si někdo masku z guacamole?
Pečte ho, rozmačkejte ho, přidejte ho k dušenému masu: tipy na vaření s avokádem
Avokádo alias bobule, kterou prostě milujete k zbláznění. Je téměř jisté, že vám alespoň pár těchto miminek dozrává na okenním parapetu, ale jak z téhle zeleniny, o níž je notoricky známo, že se poněkud ošidně připravuje, dostat to nejlepší? Kromě všeobecně oblíbeného receptu guacamole (a je to klasika z dobrého důvodu) je skoro jisté, že ne mnoho z nás s avokádem vlastně vaří. Změna je kořením života, a proto jsme požádali specialistu na výživu Raphäela Grumana, aby se s námi podělil o to, jak během patnácti minut dostat ze zralého avokáda maximum. Jeho tipy? Použijte klasickou francouzskou techniku ‘en papillote’ - doslova ‘v obalu’ – abyste opravdu zdůraznili šťavnatost této potraviny. Raphaël doporučuje avokádo pokapat olivovým olejem a vařit volně zabalené v alobalu vedle tučné ryby (ideální je losos, který je rovněž skvělým zdrojem mastných kyselin) nebo s trochou citronové šťávy rozmačkat do hutné omáčky a servírovat k hlavnímu jídlu. Důležité je avokádo příliš dlouho nevystavovat vzduchu poté, co vydlabete dužinu – abyste předešli jeho zbarvení dohněda, pokapejte šťávou z citronu nebo limetky a uchovávejte zakryté v ledničce.
Redakce